Injectii Botox

Injectii botoxRidurile de expresie sunt consecinta mobilitatii muschilor fetei atunci cand trecem prin diverse stari (tristete, depresie, stress, incordare). Ele pot aparea si in situatii independente de starile noastre psihice, dar care necesita anumite expresii incordate ale fetei (exemplu: folosirea ochelarilor nepotriviti). Ridurile de acest tip se pot corecta prin injectarea cu toxina botulinica (denumita international Botox si cunoscuta in Romania sub numele DySport).

Istoric

Se spune despre orice otrava ca in cantitati mici vindeca, iar in cantitati mari omoara. Toata industria farmaceutica se bazeaza pe acest principiu.

Toxina Botulinica (TB) a fost prima data folosita in Canada, in 1950, in neurofiziologie, deoarece are un efect relaxant asupra musculaturii, blocandu-i impulsurle nervoase. Mai tarziu, in 1977, tot pentru pentru prima data, Toxina Botulinica este folosita de catre medicul american Alen B. Scott in scop terapeutic, pentru corectarea strabismului.

Toxina Botulinica apare astazi pe piata ca un produs farmaceutic des folosit in neurologie, in tratamentul torticolisului, al strabismului, al spasmului facial sau blefarospasmului (spasmul pleoapelor). In tratamentul cosmetic al ridurilor faciale hiperactive se foloseste sub denumirea de Botox (in SUA) si Dysport (in Europa). Firmele producatoare monitorizeaza activitatea medicilor consumatori, iar pe lista pacientilor apar mii de americani care zilnic sunt injectati cu Botox pentru tratamentul ridurilor faciale. In ultima perioada, Starurile de la Hollywood nu mai ascund faptul ca sunt clienti fideli ai esteticienilor.

Ce este si cum actioneaza Toxina Botulinica (TB)?

Solutia pentru injecatre folosita la tratament contine o cantitate foarte mica dintr-o toxina purificata, produsa de catre bacteria Clostridium Botulinum. Procedeul se mai numeste “dezinervare cosmetica”. Desi toxina este aceeasi care produce o forma de toxiinfectie alimentara, cantitatea folosita in chirurgia cosmetica este atit de mica incit nu apare nici o reactie sistemica sau generala.

Este o substanta care, odata injectata intr-o anumita zona a fetei, blocheaza pentru foarte mult timp terminatiile nervoase ale muschilor si astfel apare fenomenul de relaxare locala. In acea zona pielea va arata intinsa datorita relaxarii muschilor de dedesubt

Atat relaxarea musculaturii, cat si pielea destinsa vor beneficia de o vasodilatatie locala cu o oxigenare bogata a tegumentului, care ii va conferi o culoare mai aprinsa si mai luminoasa. Intr-un cuvant, inseamna intinerirea regiunii tratate cu aproximativ 5-10 ani…

Injectii botox, inainte si dupa

In ce consta tratametul de injectare cu Botox?

Procedura este simpla si sigura. Solutia ce contine TB se va injecta cu un ac fin in zona dorita. In functie de aria tratata sint necesare intre 4-10 injectii. Deoarece acul este fin si se injecteaza foarte putin lichid, durerea este nesemnificativa. Odata ce se incheie injectarea, de obicei nu apare nici un discomfort. Nu este necesara anestezia locala si nici sedarea. Nu este nevoie nici de recuperare – oricine isi poate relua imediat activitatea (condusul masinii de exemplu). Foarte rar se intampla sa apara mici inrosiri ale pielii la locul injectarii, ce pot fi acoperite usor cu machiaj.

Acest tratament variaza foarte mult de la o persoana la alta (ca durata si suprafata tratata), de aceea, inainte de toate este necesara o consultatie la cabinet, in care sa stabilim impreuna strategia si costurile.

Cand apare si cat dureaza efectul tratamentului cu Toxina Botulinica?

Schimbarea se instaleaza diferentiat de la caz la caz, depinzand de varsta si sex. De obicei, in 24 de ore apar primele efecte ale TB, dar efectul complet al tratamentului este vizibil abia in 3-7 zile. Toxina este metabolizata incet de organism, in 3-6 luni.

Pot aparea efecte secundare?

Sint putine efecte secundare la aceasta procedura. Foarte rar apar unele reactii alergice (de exemplu la persoanele sensibile la Albumina). Trebuie de stiut ca tratamentul cu Botox se foloseste in general la etajul superior al fetei. Pentru a preveni caderea parului din sprancene, injectarile se vor efectua numai la peste 1 cm de la linia arcadei.

Ce zone se pot trata?

Cele mai frecvente arii sint ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprincene si ridurile de la coltul ochiului. Se pot face si in jurul gurii si la nivelul barbiei, dar cu siguranta acest lucru va afecta zimbetul.

Sunt o canditata potrivita? Ce contraindicatii exista?

Tratamentul cu TB este contraindicat in urmatoarele situatii/afectiuni:

  • alergii la una dintre componentele utilizate in prepararea toxinei, de exemplu Albumina
  • maladii care determina scaderea generala a fortei musculare, cum ar fi Miastenia Gravis
  • in timpul tratamentelor cu antibiotice
  • in timpul tratamentelor cu medicamente antiinflamatorii corticosteroidiene;
  • prezenta de infectii locale in regiunea ce va fi tratata;
  • sarcina si perioada de alaptare;

Daca nu te incadrezi la nici o categorie prezentata mai sus, atunci da, poti beneficia de Tratametul cu Botox, dar aceasta se poate stabili cu certitudine numai dupa o consultatie edificatoare.